Přidat RSS kanál Aktualit

Otevřený dopis ministrovi zemědělství: proč ochránci zvířat nejsou členy expertní skupiny?

06.12.2018

Dne 19. října vydalo Ministerstvo zemědělství (MZe) tiskové prohlášení, že v rámci novely zákona na ochranu zvířat proti týrání navrhuje úplný zákaz vystupování a drezury zvířat v cirkusech, a že po vypořádání připomínek k novele zákona bude stanoveno přechodné období a konkrétní podmínky zákazu vystupování zvířat v cirkusech.

Pár dní na to, 23. října, vydalo Mze další prohlášení, že založí pracovní skupinu, která rozhodne o podmínkách chystaného zákazu pro drezuru zvířat v cirkusech. Podle vyjádření měli být v pracovní skupině například zástupci Ministerstva zemědělství, Ministerstva životního prostředí, Ústřední komise pro ochranu zvířat, Státní veterinární správy, vybraných chovatelských svazů a cirkusů.

Jako důvod založení pracovní skupiny uvedl ministr zemědělství Miroslav Toman: „Na drezuru zvířat v cirkusech panují ve společnosti i mezi odborníky protichůdné názory. K novele zákona se nám sešlo mnoho připomínek, jejich správné vypořádání bude chtít čas a také odbornou platformu lidí z různých oblastí. Proto jsem se rozhodl založit pracovní skupinu, ve které se sejdou zástupci zainteresovaných skupin a společně navrhnou konkrétní podmínky zákazu”.

Pracovní skupina vznikla, ačkoliv byly cirkusy, stejně jako všechny ostatní subjekty, které jsou připomínkovými místy, již v září 2018 přizvány k tomu, aby se k připravované novelizaci zákona vyjádřily v rámci řádné měsíční lhůty, která všem byla bez rozdílu dána. Všechny subjekty mohly tohoto práva plně využít. Založením této pracovní skupiny došlo k vytvoření nerovných podmínek, omezení principu rovnosti a odebrání možnosti některým subjektům, které se účastnily připomínkového řízení, se k tématu dále vyjádřit.

Tato pracovní skupina k omezení drezury v cirkusech se poprvé sešla na Mze 8. listopadu. Zatímco cirkusy měly na jednání skupiny své zastoupení, ochránci zvířat nikoli. Nikdo nás s nabídkou s účastí ve skupině neoslovil, ačkoli se tématu zvířat v cirkusech podrobně věnujeme a máme problematiku, včetně vědeckých studií, zmapovanou.

Rozhodli jsme se proto Mze kontaktovat a o účast ve skupině zažádat. Od 12. listopadu čekáme na termín schůzky, nejprve s ministrem zemědělství Miroslavem Tomanem, posléze s náměstkem Petrem Jílkem. Zatím bezvýsledně. Proto jsme 26. listopadu panu ministrovi Tomanovi i náměstku Jílkovi napsali e-mail, ve kterém jsme zažádali o účast ve skupině. Odpověď nám dosud žádná nepřišla.

Pohled ochránců zvířat na cirkusy se zvířaty ale není názorem osamoceným, zastupujeme značnou část veřejnosti. K Výzvě ministrovi zemědělství k zavedení přísných podmínek pro chov volně žijících zvířat a k zákazu využívání volně žijících zvířat v cirkusech v ČR, kterou jsme oficiálně předali ministru Tomanovi 8. října, se připojilo již přes 15 tisíc jednotlivců a na 44 organizací na ochranu zvířat nebo životního prostředí.Přijetí zákona zakazujícího využívání alespoň volně žijících zvířat v cirkusech má u české veřejnosti širokou podporu a schvaluje jej 74 % dotazovaných, jak ukázal průzkum veřejného mínění ze září tohoto roku od agentury Focus. Česká republika navíc není izolovaným ostrovem, kde by probíhala diskuze o této problematice. Naopak volání společnosti po cirkusech bez zvířat je celosvětový trend. Počet evropských států, ve kterých platí úplný zákaz využívání všech druhů či všech volně žijících druhů zvířat v cirkusech, se nedávno rozrostl na 13: Bosna a Hercegovina, Estonsko, Chorvatsko, Itálie, Irsko, Kypr, Makedonie, Malta, Portugalsko, Rakousko, Řecko, Slovinsko a Srbsko.

Rádi bychom tedy veřejně apelovali na MZe a pracovní skupinu, aby vzala při tvorbě novely v potaz odborné stanovisko Svazu Evropských Veterinářů[1], který doporučuje přijetí zákazu využívání volně žijících savců v cirkusech všem evropským zemím, neboť „v žádném případě neexistuje možnost, že jejich fyziologické, duševní a sociální požadavky mohou být odpovídajícím způsobem naplněny.“

Více informací na: www.cirkusybezzvirat.cz

Kontakty:
Svoboda zvířat, lucie.hemrova@svobodazvirat.cz
Hlas zvířat, z.s., info@hlaszvirat.cz
HOME 4 PETS, z.s., info@home4pets.cz
Platforma pro udržitelný rozvoj a etiku, z.s., info@platforma8.org
PLICKA & PARTNERS, advokátní kancelář, s.r.o., info@plickapartners.cz

»zpět do archivu aktualit

Aktuálně

POZOR ve čtvrtek 25.4. je infocentrum otevřeno od 12 do 15:30 hodin!

24.04.2019

POZOR v úterý 25.4. je infocentrum otevřeno od 12 do 15:30 hodin! Pak se přesouváme na akci Česko za cirkusy bez zvířat!

Omlouvám se za způsobené potíže a děkujeme za pochopení.

Svoboda zvířat

Chcete vědět více?

25. dubna se postaví Česko za Cirkusy bez zvířat!

24.04.2019

Tisková zpráva Svobody zvířat, Praha 24. dubna 2019

Česko za Cirkusy bez zvířat

22.04.2019

V nadcházejících měsících Česko rozhodne o osudu divokých druhů zvířat v cirkusech. Současný návrh Ministerstva zemědělství řeší pouze drezuru slonů, zatímco například úděl tygrů, lvů či medvědů má být řešen jen licencováním cirkusů. Pokud souhlasíš, že život v klecích a nevelkých výbězích, transporty ze štace na štaci a bezpodmínečná podřízenost drezérům pro tato zvířata nejsou důstojné, pak je ten pravý čas dát to najevo. Společně můžeme zastavit zneužívání zvířat v cirkusech!

»všechny aktuality