Přidat RSS kanál Aktualit

Česko kožešiny nenosí (tisková zpráva)

16.05.2017

Tisková zpráva Svobody zvířat, Praha 16. 5. 2017

Organizace na ochranu zvířat, Svoboda zvířat, pořádá ve čtvrtek 18. května celorepublikovou akci Česko kožešiny nenosí. Účast prozatím potvrdilo na facebooku k dvěma stům lidí.

Česko kožešiny nenosí je setkání občanek a občanů, kterým není lhostejný osud zvířat chovaných primárně za účelem získání kožešiny. Cílem setkání je upozornit zákonodárce na to, že česká společnost kožešiny nenosí a je pro zákaz chovu tzv. kožešinových zvířat, jak ostatně ukázal i nedávný reprezentativní průzkum veřejného mínění, podle nějž  se zákonem zakazujícím chov tzv. kožešinových zvířat souhlasí 83 % občanů a občanek České republiky.

Svoboda zvířat pořádá v rámci akce dvě setkání, a to v Praze a Plzni. Všechna ostatní setkání organizují sami občané a občanky ve svých městech, domlouvají se na facebooku v události Česko kožešiny nenosí. Do dnešního dne se k akci přidali lidé z Brna, Českých Budějovic, Olomouce, Pardubic, Prostějova a Trutnova.

„Jde o akci přátelskou, která má upozornit na to, že novela zákona zakazujícího kožešinové farmy v České republice čeká v Poslanecké sněmovně na schválení. Během jednotlivých setkání se občané a občanky, kteří zákaz podporují, společně vyfotí s nápisem, že jejich město kožešiny nenosí,“ říká Lucie Hemrová, organizátorka akce z organizace Svoboda zvířat.

Novelu zákona čeká v Poslanecké sněmovně 3. čtení, během něhož poslanci a poslankyně budou o novele zákona a všech pozměňovacích návrzích hlasovat. Třetí čtení novely by mohlo přijít na řadu již na květnové schůzi Poslanecké sněmovny.

Zákaz chovu tzv. kožešinových zvířat již přijalo 10 evropských států např. Velká Británie, Rakousko či Chorvatsko.

Více informací najdete na www.protisrsti.cz a ve facebookové v události: www.facebook.com/events/230204790799878/

Kontaktní osoba: Lucie Hemrová, 720 415 887, protisrsti@svobodazvirat.cz

Již domluvená setkání:

Brno - 18:00 - u Janáčkova divadla

Česká Lípa - 18:00 náměstí T.G. Masaryka před radnicí

České Budějovice: 12:30–18:00 Náměstí Přemysla Otakara II.: https://facebook.com/events/1380086852047739

Olomouc: 18:00 Horní nám. (u sloupu Nejsv. trojice): https://www.facebook.com/events/449852358703243/

Opava - 16:30 - Horní náměstí

Pardubice: 18:00 na Třídě Míru u pošty: https://www.facebook.com/events/377362825991258/

Plzeň: hromadný sraz 18:00 na nám. Republiky u Andělíčka

Praha:

1) 12:30 na nám. Jana Palacha
2) 19:00 na Prvním nádvoří Pražského hradu, u sochy T.G.M.

Prostějov: 15:00 na náměstí T. G. M. u radnice: https://www.facebook.com/events/158119021389396/

Trutnov: 12:40 na nám. Republiky:

»zpět do archivu aktualit

Aktuálně

Poděkování za životy lišek a norků

10.08.2017

Lišky ani norci propisky ani kreditky nemají…
...a to jim bylo po dlouhá léta osudné. Dokud jste jim je nepropůjčili a svou podporou a pomocí jste je definitivně nezachránili. Od ledna 2019 budou kožešinové farmy v České republice minulostí. Podepisovali jste petice (podpisů bylo téměř 46 000!), podepisovali jste výzvu poslancům a senátorům (podpisů bylo téměř 21 000!), pomáhali jste finančně, účastnili se akcí podporující kampaň #Vesvekuzi a šířili ji do světa. Buďte na sebe pyšní!

Svoboda zvířat hostem Českého rozhlasu Plus

07.08.2017

Nedávno jsme byli hosty hned dvou pořadů Českého rozhlasu Plus, pořadu Radiofórum a pořadu Pro a proti. V pořadu Radiofórum jsme odpovídali na dotazy volajících ohledně zákazu kožešinových farem, v pořadu Pro a proti jsme diskutovali o zákazu využívání zvířat v cirkusech s předsedou Asociace českých cirkusů Jiřím Výškou.

Chcete vědět více?

Zákaz chovu tzv. kožešinových zvířat byl definitivně přijat!

01.08.2017

Prezident republiky Miloš Zeman dnes 1. 8. 2017 podepsal novelu zákona na ochranu zvířat, která zakazuje chov tzv. kožešinových zvířat v ČR. Podpisem prezidenta byla novela definitivně přijata. Platnou, tj. součástí našeho právního řádu, se stane dnem vyhlášení, tedy vydáním ve sbírce zákonů, což by mělo být provedeno nejpozději do 30 dnů od doručení přijatého zákona ministerstvu. Účinnosti novela nabude prvním dnem druhého kalendářního měsíce následujícího po dni jeho vyhlášení.

»všechny aktuality